ExpositieS  -  AusstellungEN

        LICHT, REFLECTIE  En  Illusie         

foto’s  EN  BEELDEN

6 Januari tot 6 maart 2023, Goede Rede, Almere Haven

Marc Müller (Duitsland, dec. 2022) over deze fotokaart: "The card with the shining water surface inside the forest way at the first glimpse looks almost frightening like in Matrix or Avatar, as if the earth opens up to show another world. Fantastic and brilliant Illusion."


Al vele jaren ben ik bezig als amateurfotograaf. Ik geniet van de natuur en leg mijn persoonlijke ontdekkingen vast tijdens m'n  vele wandelingen, meestal gewoon in m'n naaste omgeving. Ik maak graag foto's die een verstild, dromerig karakter hebben. Vaak zoom ik in op ogenschijnlijk alledaagse dingen en zoek erin het bijzondere en onopgemerkte. Heel aantrekkelijk vind ik het spel van licht en schaduw, kleuren, weerspiegelingen en alle soorten van reflectie in de natuur. In weerspiegelingen op het wateroppervlak van een sloot, vijver of regenplas ontdekt ze een eigen klein universum. Door anders naar dingen te kijken ontstaan er illusies die verwondering oproepen.    
Sinds begin 2012 volg ik beeldhouwlessen bij de Almeerse kunstenaar Frans van der Ven. Ook hier ga ik meestal op een intuïtieve manier te werk. Ik hou van materialen die al van nature een eigen verhaal vertellen dat ik dan als het ware tevoorschijn haal. Als uitgangspunt en inspiratiebron kunnen bijvoorbeeld de kleur, structuur of transparantie van het materiaal zelf dienen. Het doorschijnende seleniet, in zijn witte versie ook engelensteen genaamd, is mijn favoriete  beeldhouwmateriaal.

Seit vielen Jahren schon betätige ich mich als Amateurfotografin. Ich genieße die Natur und halte meine persönlichen Entdeckungen auf  vielen  Spaziergängen fest, meist in meiner unmittelbaren Umgebung. Ich nehme gerne Fotos, die einen stillen, verträumten Charakter haben. Oft nehme ich scheinbar alltägliche Dinge unter die Lupe und suche darin das Besondere und Unbemerkte. Besonders faszinieren mich das Spiel von Licht und Schatten sowie die Farben, Spiegelungen und alle Arten von Reflexionen in der freien Natur. In den Spiegelungen auf der Wasseroberfläche eines Wasserlaufs, eines Teichs oder einer Pfütze entdecke ich für mich ein kleines Universum. Ein anderer Blick auf die Dinge schafft Illusionen, die Staunen hervorrufen. Seit Anfang 2012 habe ich Bildhauerunterricht bei dem in Almere lebenden Künstler Frans van der Ven. Auch hier ist meine Arbeitsweise meist intuitiv. Ich liebe Materialien, die von Natur aus eine eigene Geschichte erzählen, und arbeite diese sozusagen heraus. Als Ausgangspunkt und Inspiration können beispielsweise die Struktur, Farbe oder Transparenz des Materials selbst dienen. Der lichtdurchlässige Selenit, in seiner weißen Version auch als Marienglas, Frauenglas oder Spiegelstein bekannt, ist für die Bildhauerei mein bevorzugtes Material. 


Naar de portfolio >>

Eerdere exposities

LICHT, REFLECTIE  En  Illusie         foto’s 


Weerspiegeling in een regenplas, Bosrandpark Almere Buiten, maart 2016, © Eva-Maria Kintzel van Stokkum

Van woensdagmiddag 5 oktober 2022 tot 4 januari 2023 hing er in de PKN-kerk De Drieklank in Almere Buiten een serie VAN 22 foto's van mijn hand met als onderwerp 'Licht, reflectie en illusie'.

Als amateurfotograaf geniet ik van de natuur en leg ik mijn persoonlijke ontdekkingen vast tijdens mijn vele wandelingen, alleen of samen met mijn man Ivo in onze naaste omgeving. Ik maak graag foto's die een verstild en dromerig karakter hebben. Vaak zoom ik in op ogenschijnlijk alledaagse dingen en zoek erin het bijzondere en onopgemerkte. Heel aantrekkelijk vind ik het spel van licht en schaduw, kleuren, spiegelingen en alle soorten van reflectie in de natuur. In weerspiegelingen op het wateroppervlak van een sloot of regenplas kan ik soms een eigen klein universum ontdekken. Door anders naar dingen te kijken ontstaan er illusies die verwondering oproepen.

Naar de portfolio >> 


 Impressies van de opening van een schilderijen-tentoonstelling (pastellen) op 10 november 2007 in het Stadhuis van Almere 

Expositie Eva-Maria Kintzel in het Stadhuis

Publicatiedatum:02/11/2007

In de maand november wordt in de C-passage van het stadhuis werk geëxposeerd van Eva-Maria Kintzel.

Eva-Maria werd in 1960 in de DDR geboren. In 1983 verhuisde zij naar West-Berlijn en studeerde daarna taalwetenschappen in Berlijn en Nijmegen. Na haar afstuderen in 1989 kwam zij met haar Nederlandse man in Almere wonen. Er volgden jaren van werk en vrijwilligerswerk in het onderwijs.
Via een kunstzinnig therapeute kwam Eva-Maria in aanraking met het meditatieve en intuïtieve schilderen met pastelkrijt. Inmiddels is zij er enkele jaren enthousiast mee bezig. In haar werk vormen menselijke relaties het centrale thema.
Vanaf maandag 5 november is de expositie te zien tijdens kantooruren.Van 12 november 2009 tot 7 januari 2010 mocht ik mijn schilderijen (pastel en acryl) exposeren in restaurant "Tante Truus" in Almere-Stad.